Preskočiť na obsah

„Neexistuje zlé počasie, len zle oblečený turista.“ dôkazom boli Medzinárodné majstrovstvá PTZ 2016

Adrenalín, boj, víťazstvo! Aj tak by sme mohli zhrnúť Medzinárodné Majstrovstvá v Pretekoch turistickej zdatnosti 2016, ktoré prebehli v Nesluši v sobotu 17. septembra. Dlho očakávané preteky boli pre účastníkov kvôli daždivému počasiu naozaj adrenalínové. Pretekári dokázali svoje kvality, keď sa nenechali zastrašiť výkladom hlavného staviteľa trate ani nepriazňou počasia. A aj keď sa trať vďaka výdatnému dažďu zmenila na jedno obrovské močarisko, postupne sa na štart postavili všetci 174 pretekári. S radosťou môžeme oznámiť, že všetci úspešne a bez zranení prišli do cieľa.

Na slávnostnom otvorení pretekov zazneli hymny oboch zúčastnených krajín. O ich jedinečné prevedenie sa postaral detský mandolínový súbor Žiarinka. Po úvodných slovách riaditeľa preteku Stanislava Andrášiho, dostal slovo hlavný staviteľ trate Augustín Chovaňák. Oboznámil súťažiacich s jednotlivými časťami trate a zvlášť upozornil na náročnosť niektorých úsekov. Mnohých zrejme nepotešil. Po prednesení sľubu pretekárov a rozhodcov sa preteky mohli začať.

Väčšina súťažiacich musela bojovať nie len s nastraženými úlohami, ale tiež s dažďom, hmlou a všade prítomným bahnom. V cieli tiekli slzy radosti aj slzy sklamania. Ale o tom sú preteky. A každý kto na Medzinárodné MPTZ šiel, vedel že to nebude jednoduché.

Napriek nepriazni počasia športovci dokázali svoje turistické zdatnosti a vydali zo seba to najlepšie. Naša Slovenská reprezentácia sa tak môže pochváliť úspechom a to vo viacerých kategóriách. Najcennejší kov pre Slovenský tím získali Roderick Špiriak, Filip Ďuriš, Filip Maxian a Pavol Ďuriš. Striebro si odniesli Milan Mozol, Klaudia Miklušičáková a Diana Maxianová. Brondzovú medajlu získali Klaudia Kormanová, Rebeca Špiriaková,  Jozef Mihok a Katarína Ďurišová.

unnamedvysledky-mm-ptz-2016

V celkových výsledkoch si zlato zaslúžila reprezentácia z Českej republiky môžme však povedať, že výsledky boli tentokrát dosť tesné. Kompletné výsledky nájdete na webových stránkach KST-Výsledková listina.